Ressurser
30. april 2023

Kryptolommebøker: Frihetsberøvende vs. ikke-frihetsberøvende

Kryptolommebøker: Frihetsberøvende vs. ikke-frihetsberøvende

Velge den beste kryptolommeboken for deg

For alle som er nye i kryptorommet, kan det være forvirrende å analysere alle de forskjellige typene kryptolommebøker som er tilgjengelige.varm, varm, kald, maskinvare, forvaring, selvforvaring, ikke-forvaring og mange flere termer brukes til å beskrive metoder for kryptolagring.

Hver type lommebok har sitt formål, og det handler som regel om personlige preferanser for hvilke egenskaper og funksjoner den enkelte investor synes er viktigst.

I denne artikkelen dykker vi ned i debatten om lommebøker med og uten depot. Du får vite mer om hva de ulike alternativene er, fordelene og risikoene.

Til slutt bør du ha en forståelse av hvilken type kryptolommebok som passer best for deg.

Hva er kryptolommebøker?

Før du setter i gang, må du vite hvordan kryptolommebøker fungerer.

I motsetning til lommeboken i baklommen finner du ikke penger i kryptolommebøker. I stedet er all kryptovalutaen din lagret i blokkjeden. Formålet med lommeboken er å sikre dine offentlige nøkler (lommebokadressen) og private nøkler (koden eller frasene du bruker for å initiere transaksjoner).

Så, kryptolommebøker eksisterer for å beskytte kryptoen din mens den er på blokkjeden - ikke for å lagre selve kryptoen.

Hva er en ikke-frihetsberøvende lommebok?

En lommebok uten forvaring anses ofte som en av de sikreste metodene for lagring av kryptovaluta, og gir investorer full kontroll over kryptovalutaporteføljen sin.

Lommebøker som ikke er depotlommebøker, finnes i flere former. Vanligvis er de nettleser- eller app-baserte. En nettleserbasert ikke-depotbasert kryptolommebok er tilgjengelig via en plug-in eller utvidelse.

Alternativt kan du ha en app-basert lommebok på smarttelefonen eller nettbrettet. Så hvordan og hvorfor har investorene full kontroll?

Når du oppretter lommeboken, genereres en seed-frase på 12 ord tilfeldig. Denne seed-frasen brukes til å få tilgang til både private og offentlige nøkler. I tillegg er den gjenopprettingsfrasen hvis en bruker mister enheten der lommeboken er lagret.

Ingen andre får denne informasjonen. Du er ansvarlig for å sikre den. Hvis du mister frøfrasen eller private nøkler, er kryptoen din borte for alltid.

Ser du hvordan du har full kontroll?

Hva er en depotlommebok?

Forvaringslommebøker er kryptolagringsmetoder som investorer ikke beholder kontrollen over. I stedet er det en tredjepart, eller forvalter, som eier nøklene.

De mest kjente eksemplene på depotlommebøker er børser. Så hvis kryptovalutaen din er lagret på en børs, for eksempel Binance eller Coinbase, bruker du en depotlommebok.

Dette betyr at tredjeparten du har valgt har full kontroll over kryptoaktivaene. Derfor kan børsen når som helst begrense tilgangen din til midlene, hindre deg i å ta dem ut, eller enda verre,fjerne dem helt.

Fordelene og risikoene ved ikke-frihetsberøvende lommebøker

Fordeler med ikke-frihetsberøvende lommebøker

Full kontroll over og fullt eierskap til kryptoaktivaene dine.

Direkte interaksjon med blockchain og ingen mellommann som begrenser aktiviteten din.

Kan iverksette egne sikkerhetstiltak.

Å ta full kontroll over kryptovalutaen din betyr at du har hele ansvaret for å beskytte den.

Det betyr også at du kan bruke den slik du ønsker. Noen depotlommebøker begrenser definisjonene du kan samhandle med og kryptovalutaene du kan kjøpe, men med ikke-depotlommebøker har du frihet.

I tillegg er du den eneste personen med tilgang til frøfrasen og private nøkler. Dette gjør at du kan være så kreativ du vil med sikkerheten. Hvis du for eksempel flytter dine private nøkler, blir det vanskeligere for hackere å angripe deg.

Risikoer ved ikke-frihetsberøvende lommebøker

Potensielt tap av private nøkler eller frøfraser.

Vanskeligheter med å gjenopprette tapt kryptovaluta.

Mindre brukervennlig enn noen depotlommebøker.

Ansvaret som følger med fullt eierskap innebærer også en større risiko for deg. Hvis kryptoen din går tapt eller blir stjålet, er det bare du som er ansvarlig. Vi har sett mange tilfeller der brukere ikke har oppbevart sine private nøkler på en effektiv måte, og deretter mistet eller ødelagt enheten som lommeboken er lagret på, noe som betyr at kryptoen er tapt for alltid.

Noen lommebøker som ikke er frihetsberøvende, er heller ikke like brukervennlige og krever flere bøyler å hoppe gjennom. Når du først bytter til ikke-frihetsberøvelse, er det viktig å være tålmodig og lære hvordan det fungerer.

Fordelene og risikoene ved depotlommebøker

Fordelene med oppbevaringslommebøker

Potensiell gjenoppretting av kontoer når passord går tapt.

Brukervennlige grensesnitt.

Enkelt og raskt oppsett.

Vanligvis er depotlommebøker de første kryptolommebøkene en nybegynner får - de er designet for å være de mest brukervennlige og selvforklarende. Brukergrensesnittene er kjente og kan navigeres av nesten alle uten problemer.

Hvis du mister eller glemmer passordet ditt, er det dessuten en sjanse for at du kan få tilgang til det og pengene dine igjen.

Risikoer ved forvaring av lommebøker

Brukere kan ikke kreve eierskap til kryptoaktiva.

Forvalteren dikterer sikkerhetstiltak.

De to største risikoene med depotlommebøker som ikke kan overses, er manglende eierskap og null kontroll. Ettersom du ikke eier de private nøklene eller seed-frasene, eier du teknisk sett ikke eiendelene i lommeboken. Selv om de står på kontoen din, har du ikke tilgang til dem noe annet sted enn på depotmottakerens plattform.

I tillegg kan du ikke iverksette dine egne sikkerhetstiltak. Hvis forvalteren blir utsatt for et ondsinnet angrep, er eiendelene dine i fare, og du kan ikke gjøre noe med det.

Oppsummert

Alle kryptolommebøker har sine fordeler og ulemper. Men hvis sikkerhet er det viktigste for deg (og det bør det være), bør du velge en lommebok med egen dep onering. Det kan ta litt lengre tid å sette seg inn i grensesnittet og funksjonene, men det er den mest effektive og brukervennlige måten å beskytte og eie kryptoen din på.

Sjekk ut Escrypto for ikke-depotbaserte lommebøker som gir institusjonell sikkerhet til privatinvestorer.

Abonner på vårt nyhetsbrev i dag!

Takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev.
Oops! Noe gikk galt under innsending av skjemaet.