Ressurser
30. april 2023

Hva skjer hvis du mister eller ødelegger maskinvarekryptolommeboken din?

Hva skjer hvis du mister eller ødelegger maskinvarekryptolommeboken din?

En maskinvarelommebok for krypto er den sikreste lagringsmetoden

Kryptolommebøker med maskinvare er kjent for å gi investorer full kontroll over kryptovalutaen sin. I stedet for å ha porteføljen sin på en børs eller i en nettbasert lommebok, kan man flytte den offline og dermed ha full kontroll over den selv.

Når de gjør det, velger de imidlertid å bruke en fysisk enhet, for eksempel en USB- eller harddisk, som stedet å oppbevare kryptoen på.

Nå står de overfor et helt nytt sett med utfordringer - særlig tap, tyveri og skade.

Hva skjer hvis maskinvarelommeboken din går i stykker? Får du panikk, og er kryptoen din borte for alltid?

I denne artikkelen vil vi svare på det og mye mer. Men ikke bekymre deg - det finnes mange alternativer for å beholde kryptovalutaen din.

Hvordan gjenopprette kryptovalutaen din

Så du kan finne lommeboken din, og du googler febrilsk spørsmål som hva skjer hvis maskinvarelommeboken min går i stykker? Frykt ikke. Det er fortsatt en sjanse for at du kan gjenopprette kryptoen din.

Du fikk utdelt private nøkler da du opprettet kryptolommeboken din. Du fikk også beskjed om å oppbevare disse nøklene trygt, fordi de er den eneste måten å få tilgang til lommeboken din på. Uten dem vil kryptoen din være borte for alltid.

De private nøklene leveres i to formater, en kryptografisk samling av tall og bokstaver eller en gruppe på 12 til 24 tilfeldige ord.  

De fleste lommebokleverandører velger 12 til 24 tilfeldige ord. I stedet for private nøkler kalles dette en gjenopprettingsfrase.

For å gjenopprette kryptoen din, og for at en tapt maskinvarelommebok ikke skal være en økonomisk katastrofe, må du oppbevare sikkerhetskopier av gjenopprettingsfrasen på et trygt sted.

Sikring av gjenopprettingsfrasen i kryptolommeboken din

Ok, så vi har slått fast at gjenopprettingsfrasen din er den eneste måten du får tilbake kryptoen din på hvis du har mistet maskinvarelommeboken.

Ærlig talt er det mye viktigere å beskytte gjenopprettingsfrasen enn selve kryptomaskinvarelommeboken.

Ja, en tapt maskinvarelommebok er en ulempe fordi du må kjøpe en ny, men tapte nøkler betyr tapt krypto.

Så, hva er noen av de beste måtene å sikkerhetskopiere gjenopprettingsfrasen din?

De fleste velger offline-metoder, som å skrive det ned og oppbevare det på et trygt sted, men her er noen tips.

Fornuftig lagring av gjenopprettingsfrasen for kryptolommeboken din

Før du bestemmer deg for hvordan og hvor du skal oppbevare sikkerhetskopiene av gjenopprettingsfrasen din, må du tenke på alle potensielle scenarier der du kan miste dem. Det er for eksempel ikke så lurt å oppbevare gjenopprettingsfrasen på en klistrelapp og feste den til maskinvarelommeboken din.

Videre, hvis du bare har en sikkerhetskopi av gjenopprettingsfrasen din i en skuff hjemme, hva skjer hvis du har en husbrann? Kryptoen din er borte for alltid.

Det er av disse grunnene at de fleste velger flere sikre steder. Det er ikke noe galt i å oppbevare gjenopprettingsfrasen i en safe hjemme, men for å gi deg selv ekstra beskyttelse kan du vurdere å bruke en bankboks i en bank eller en oppbevaringsenhet.

For å gjøre gjenopprettingsfrasen ekstra sikker kan du dele den opp. Hvis gjenopprettingsfrasen din for eksempel består av 12 ord, kan du skrive ned 4 ord på 3 forskjellige papirlapper og oppbevare dem hver for seg. Hvis noen skulle finne gjenopprettingsfrasen din, kan de ikke få tilgang til lommeboken din uten de to andre papirene.

Et problem med dette er at du må beholde en hovedgjenopprettingssetning for å redusere potensielt tap eller skade på de andre.

Potensielle trusler mot gjenopprettingsfrasen din

Det er ikke bare solskinn og roser. Det er trusler mot gjenopprettingsfrasen din, og husk at hvis du mister den eller noen ondsinnede får tilgang til den, er kryptoen din borte for alltid.

Den første bekymringen du har er å miste gjenopprettingsfrasen din. Ovenfor har vi forklart hvordan du kan redusere dette. Den beste tilnærmingen er å lagre flere sikkerhetskopier på forskjellige steder.

En annen grunn til bekymring er at ondsinnede aktører får tak i gjenopprettingsfrasen din. Hvis de også har tilgang til den offentlige nøkkelen din, kan de få tilgang til lommeboken din.

Hvis du har bestemt deg for å legge igjen kopier av gjenopprettingsfrasen din hos andre, må du være helt sikker på at du stoler på dem. Alternativt kan du bruke metoden for å gi flere personer delvise gjenopprettingsfraser.

Oppsummert

En maskinvarelommebok er en av de beste og mest beskyttede måtene å sikre kryptovalutaen din på. Selv om lommeboken går tapt, blir skadet eller stjålet, vil du alltid ha tilgang til kryptovalutaen din hvis du har forberedt deg riktig.

Som vi har slått fast, er det å huske og beskytte dine private nøkler eller gjenopprettingsfrasen det viktigste elementet i eierskap av kryptovaluta. Så selv om selvforvaring er sikkert, kommer det med mer ansvar og planlegging fremover.

Ta flere sikkerhetskopier, oppbevar dem bare på svært sikre steder eller hos personer du stoler på, og del om mulig opp gjenopprettingsfrasen i flere deler for enda bedre beskyttelse.

Så ja, du kan fortsatt få tilgang til kryptovalutaen din hvis du mister eller ødelegger maskinvarelommeboken.

Hvis du leser denne artikkelen, bryr du deg tydeligvis om å beskytte kryptoen din. Sjekk ut Escrypto og utvalget av lagringsalternativer av institusjonell kvalitet som er utformet for å gi privatinvestorer den største sjansen for å sikre investeringene sine.

Abonner på vårt nyhetsbrev i dag!

Takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev.
Oops! Noe gikk galt under innsending av skjemaet.